tag:blogger.com,1999:blog-53384100239247738112024-02-08T08:24:03.516-08:00Osmanlı Yemekleriyemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.comBlogger121125tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-43165707375362230042011-01-24T04:44:00.001-08:002011-01-24T04:44:34.479-08:00SOĞANLI SARAY YUMURTASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">SOĞANLI SARAY YUMURTASI <br />
<br />
Malzemeler <br />
Tarçın, baharat <br />
2 çorba kaşığı tereyağı <br />
1 kaşık sirke <br />
1 çay kaşığı toz şeker <br />
6 yumurta <br />
2 adet büyük soğan <br />
Tuz ve karabiber <br />
<br />
Hazırlanışı <br />
Orta boy iki kuru soğanı halka halka doğrayın. Üzerine bir çay kaşığı tuz ekip karıştırın. Hafif ateşte tavaya koyduğunuz tereyağı ile fazla kavurmadan kızartın. Yağını süzerek, küçük bir tepsiye alın. Üzerine bir kaşık toz şeker, bir kaşık sirke, bir miktar tarçın ekleyin. Bir kaşığın tersiyle iyice yayarak soğanların arasına yuvalar açın. İçine az yağ dökün. Kısık ateşte açılan yuvalara yumurtaları kırın. Sarıların pişmesine yardımcı olmak için tepsinin kenardaki yağlı sulardan sarıların üstüne dökün. Yumurtaların üstüne, tarçın ve karabiber serpin. <br />
<br />
NOT: Bu yemek Ramazan ayının 15'inde devlet protokolü için, Hırka-i Saadet'i ziyaret için Topkapı Sarayı'na gelen padişaha sunulurdu. Padişah kendisine sunulan yemekler içinde soğanlı yumurtayı beğenirse, bu yemeği hazırlayan Enderun Efendisi'ni kendisine kilerci başı seçerdi.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-34598375648616978662011-01-24T04:43:00.005-08:002011-01-24T04:43:56.583-08:00MIHLAMA (OSMANLI)<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">MIHLAMA (OSMANLI) <br />
<br />
<br />
Osmanlı saray mutfağında pişen, çok sevilen bir yemektir mıhlama. En önemli özelliği çok kısık ateşte pişiyor olmasıdır. <br />
<br />
Kullanılacak Malzemeler <br />
250gr kıyma <br />
4 adet yumurta <br />
2 adet orta boy soğan <br />
1 adet orta boy domates <br />
2 adet orta boy dolmalık biber <br />
2 çorba kaşığı tereyağı <br />
Yarım su bardağı sıcak su <br />
Tuz, Karabiber, Pul biber <br />
<br />
Hazırlanma Şekli: <br />
Tavada tereyağını eritelim. Kıymayı ilave edelim. Suyunu çekene kadar kavuralım. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Bir iki dakika sonra ince doğranmış soğanları ve tuz ekleyelim. Tencerenin kapağını kapatarak soğanlar yumuşayana kadar pişirelim. Bu arada kabuklarını soyduğumuz domatesi fındık iriliğinde doğrayalım. Biberlerin çekirdeklerini çıkararak küçük küçük doğrayalım. Kıymaya ilave edelim. Biraz da karabiber serpiştirelim. Kıymanın sulu kalmasına dikkat ederek, gerekirse azar azar su ilave edelim. Biberler, soğanlar yumuşadığında ateşten alıp küçük bir cam tepsiye yerleştirelim. Eşit aralıklarla 4 göz açalım. Yumurtaları açtığımız gözlere kıralım. Önceden ısıtılmış 150 C fırında yumurtaların akları pişene dek fırınlayalım. Servis tabaklarına alıp üzerine pul biber serpelim. Yanına bir kaşık yoğurtla servis yapalım.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-45325111594393934962011-01-24T04:43:00.001-08:002011-01-24T04:43:24.344-08:00YUMURTALI EKMEK TATLISI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">YUMURTALI EKMEK TATLISI <br />
<br />
Malzemeler: <br />
1 adet bayat ekmek <br />
2 adet yumurta <br />
1 su bardağı toz şeker <br />
1 su bardağı kızartma yağı <br />
<br />
Yapımı: <br />
Ekmek çok ince dilimlenir. Izgarada ya da ekmek kızartma makinasında biraz kurutulur . Ekmek dilimleri çırpılmış yumurtaya bulanır, yağda iki yüzü pembe renkte kızartılır. Kızarmış dilimler küçük bir tepsiye yan yana dizilir, üzerine şeker serpilir. Üzerine ikinci kat kızarmış dilimler dizilir. Kalan şeker serpilir. 10 dakika kadar sonra servis yapılır.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-36400853682809246202011-01-24T04:42:00.003-08:002011-01-24T04:42:54.552-08:00SARAY USULÜ PASTIRMALI YUMURTA<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">SARAY USULÜ PASTIRMALI YUMURTA <br />
<br />
MALZEMESİ <br />
6 adet yumurta <br />
2 orta boy kuru soğan <br />
2 orta boy domates <br />
250 gr. pastırma <br />
2 su bardağı su <br />
1 yemek kaşığı tereyağı <br />
Yeterince tuz <br />
Yeterince toz karabiber <br />
½ su bardağı et suyu <br />
1 yemek kaşığı sirke <br />
1 tatlı kaşığı toz şeker <br />
<br />
TARİF <br />
Soğanları piyaz soğanı gibi ince ince doğrayın. Yarım yemek kaşığı tereyağında çevirin fakat iyice kavurmayın. Rengi dönerken ateşten alın ve yumurta sahanına yerleştirin. İki domatesin kabuğunu soyup ikiye bölün ve dilimleyin. Sonra onları da soğanların üstüne döşeyin. <br />
Öte yandan pastırmayı 2 bardak su koyduğunuz bir sahanda orta ateşte öldürün. Pastırmaları bir tabağa alın, suyunu dökün, kullanmayın. Sirke ile şekeri bir bardakta iyice çırpın, domatesli soğanın üzerinde gezdirerek boşaltın. Üstüne tuz ve karabiber serpin. Bunun üstüne de, ateşte pişirerek yumuşattığınız pastırmayı döşeyin. Ilık et suyunu da gezdirerek ilave edin. Altı yumurta için kaşığın ucu ile sahanda altı yuva açın. <br />
Yemek zamanı gelince yuvaların içine yumurtaları kırın, sahanın kapağını kapatın, orta ateşte pişmeye bırakın. Daha sonra sıcak olarak servise sunun.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-27238114490715152672011-01-24T04:42:00.001-08:002011-01-24T04:42:20.895-08:00YAŞMAKLI ISPANAK (OSMANLI)<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">YAŞMAKLI ISPANAK (OSMANLI) <br />
<br />
MALZEMESİ (6 kişilik): <br />
1,5 kilo ıspanak, <br />
ince kıyılmış 4 tane orta boy soğan, <br />
tepeleme dolu 3 çorba kaşığı margarin, <br />
yarım su bardağı süt, <br />
çırpılmış 4 yumurta, <br />
1 kaşık yağ, <br />
tuz, <br />
karabiber. <br />
<br />
Ispanağı iyice yıkadıktan sonra kaynar suda 5 dakika haşlayıp suyunu süzün, soğutun. Sonra sıkarak kalan suyu akıtın ve ince ince kıyın. 3 kaşık yağda soğanları 5 dakika kavurun. Ispanak, tuz, biber, sütü koyup 20 dakika kadar karıştırarak kavurduktan sonra bunu içi yağlanmış bir tepsiye yayın. Çırpılmış yumurtayı ıspanağın üzerine yayın, onun da üzerine kızdırılmış bir kaşıkyağ dökün. Ağır ateşte 5 dakika demlendirin.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-10828206480409414072011-01-24T04:41:00.002-08:002011-01-24T04:41:54.330-08:00ISPANAKLI YUMURTA (OSMANLI RAMAZAN)<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ISPANAKLI YUMURTA (OSMANLI RAMAZAN) <br />
<br />
TC Kültür Bakanlığı <br />
<br />
Taze ıspanağın yaprakları marul gibi doğranıldıkta bir tencerede haşlanır.Ve suyu süzüldükte defa tencereye konularak ateşe oturtulur.Fuzûli suyunu da çekerken yarım kıyyeye iki itibariyle soğan da katılarak tencere bir müddet de ateşte terk edilir. <br />
<br />
Tamamıyla suyunu çektikte soğanlar da o meyanda yumuşamış bulunacağından miktar-ı kâfi tuz ve iki kaşık sade yağ ile orta halli kavrulur. Ve bir sahana veya yumurta tavasına mezkûr yeşillik boşaltılır. <br />
<br />
Akdemce kavrulmuş ve hazırlanmış kıyma da ısıtılarak kaç yumurta kırılacaksa miktara göre yeşillik göz göz ayrıldıkta beher göze bir dolgunca kaşık kıyma konulur.Kıyma kenar cihetlerine kaşık ile açtıkta beher göze fındıktan büyücek sade bırakılarak bu defa da tava köze oturtulur. <br />
<br />
Konulan sade eriyip sade kokusu gidecek kadar alet tahkik bir zaman sonra o vechile hazırlanan gözlere birer yumurta kırılır.Defâ tuz ve lazım gelen baharat da serpilerek beyazı kabaracak kadar sarısı da yarıca pişdikte tava da ateşten indirilir. <br />
<br />
Şöylece tedarik olunarak soğumaksızın tenavül olmakla güzel ve hoş bir taam olur, ıspanak bulunmadığı takdirde pazı, gelincik ve pancar yaprağı semizotu, bunlarla da maksat hasıl olur.Tazeden de maksat körpe olması şart ve şu Şıkk-ı sânide ta dâd edilen nebatça bu körpelikte âdeta meşrûttur.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-27816759459441009642011-01-24T04:41:00.000-08:002011-01-24T04:41:05.324-08:00ENDERUN YÖNTEMİ YUMURTA<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>ENDERUN YÖNTEMİ YUMURTA <br />
<br />
Pastırma ya da sucuğu çok ince doğrayıp yumurta sahanında bir miktar su ile ateşe sürüp biraz öldürünüz. Sonra bir kaba 5 - 6 soğan doğrayıp tavada tereyağıyla çeviriniz. Rengi dönmeye yüz tutunca sahandaki pastırmayı ilâve edip soğan sararmcaya kadar çeviriniz. Sonra 3 - 4 kaşık sirke ile bir miktar şeker ilâve edip macun kıvamına gelinceye kadar çevirip sahana alınız. Yemek zamanı yuvalar açıp içine yumurtaları kırmız. Sonra orta ateşe sürüp beyazların rengi bulanmca indirip servis yapınız.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-19569183383723832142011-01-24T04:40:00.001-08:002011-01-24T04:40:15.246-08:00PAÇA DONMASI<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>PAÇA DONMASI <br />
<br />
10 adet keçi veya koyun paçası <br />
12 bardak su <br />
1 bardak sirke <br />
1 adet soyulmuş limon kabuğu <br />
4 kahve kaşığı karabiber <br />
5 diş sarmısak <br />
10 diş dövülmüş sarımsak <br />
1/2 çorba kaşığı zeytinyağı <br />
tuz <br />
1/2 çorba kaşığı tuz <br />
1 adet limon <br />
<br />
1) Bir tencereye 12 bardak su, 1 adet limon kabuğu, 1 diş sarımsak, 1/2 çorba kaşığı zeytinyağ, 1/2 çorba kaşığı tuz ile üstleri kazınmış, çatallarının aralarındaki kıl keseleri kesilmek suretile çıkarılmış, tütsülenmiş ve iyice yıkanmış 10 adet keçi veya koyun paçası koyarak tencereyi kuvvetli ateşe oturtmalı, su kaynayınca üstünde hasıl olmaya başlıyan köpükleri alıp attıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak paçalar piçip de ilik gibi bir hale gelinceye kadar bunları gayet küçük ateşte aşağı yukarı 10 saat pişirilmeye bırakmalıdır. (Paçaları ekseriyetle geceleri pişirmelidir) <br />
2) Sonra pişirmiş olduğumuz bu paçaları bir delikli kepçe ile suyundan çıkararak içlerindeki bütün kemikleri temizlemeli, sonra da fındık büyüklüğünde parçalara doğruyarak 4 kahve kaşığı karabiber ilâve etmeli ve hepsini iyice karıştırdıktan sonra bir tarafa bırakmalıdır. <br />
3) Diğer taraftan aşağı yukarı 8 bardak gelmekte olan paça suyunu, ince bir süzgeçten geçirmek suretiyle süzdükten sonra 3 bardağı tebahhur edip de tahminen 5 bardağa ininceye kadar kapaksız olarak kaynatmak suretiyle paça suyunun azalmasını temin etmeli ve iyice soğumaya bırakmalıdır. <br />
4) Paça suyu iyice soğuyunca buna bir bardak sirke ile 1 diş iyice doğulmuş sarmısak ilâve ederek iyice bir karıştırdıktan sonra sarımsak ve sirkeli paça suyunu büyükçe bir forma veya kâsenin ancak üçte iki kısmına kadar doldurmalı ve serince bir yerde suyun hafifçe donmaya yüz tutacak hal almasını temin etmelidir. <br />
5) Sonra hafifçe koyulaşmış bir suya, biberliyerek bir tarafa bırakmış olduğumuz, paçaları ilâve ederek paçanın iyice donması için forma veya kâseyi serince bir yere veya buz dolabında 4-5 saat kadar bırakmalıdır. (Paça suyu, yavaş yavaş ağırlaşarak donmaya yüz tutar. Parça halindeki paçaları ancak bu zaman katmalıdır. Çünkü çok sulu iken atılan paçalar kalıbın dibine çökeceği gibi fazla donduktan sonra atıldıkları takdirde de paçalar üstte kalır. Fakat paça suyu hafifçe koyulaşmış o-lursa suyun her bir tarafına müsavi olarak dağılırlar. Bir de epiyce bir müddet bir tarafta bırakmış olduğumuz paçalar, donarak birbirlerine yapışmış olacaklarından bunları koyulaşmış paça suyuna katmadan evvel ancak birbirlerinden ayrılabilecek kadar ılıtarak, taneler halinde, formadaki koyuca paça suyuna katmalıdır. <br />
6) Sonra iyice donmuş olan bu paça kalıbını ancak 1/2 dakika kadar ılık suya batırıp çıkardıktan sonra üstüne bir tabak kapatmalı ve formayı altüst etmek suretiyle paçayı tabağa almalı ve yanında dilimlere kesilmiş 1 adet limon olduğu halde servis yapmalıdır.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-46553336951020803502011-01-24T04:39:00.001-08:002011-01-24T04:39:38.419-08:00TİRİTLİ PAÇA<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">TİRİTLİ PAÇA <br />
<br />
Fatih Devri Yemekleri Topkapı Sarayı 1469 <br />
Prof. Süheyl Ünver <br />
<br />
Malzemeler (5 porsiyon için) <br />
Kuzu paçası 10 adet <br />
Çavdar ekmeği (10 adet dilim) <br />
Sarımsak (1 baş+2 diş) <br />
Sirke (1 kahve fincanı) 40 gr. <br />
Limon suyu (2 kahve fincanı) 40 gr. <br />
Bitkisel yağ (2 kahve fincanı) 45 gr. <br />
Un (1 kahve fincanı) 30 gr. <br />
Kuru soğan ( orta boy 1 adet) 65 gr. <br />
Havuç (orta boy 1 adet) 100 gr. <br />
Defne yaprağı 1 adet <br />
Tereyağı (1,5 çorba kaşığı) 85 gr. <br />
Eski kaşar peyniri (100 gr.) <br />
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz (1'er çay kaşığı) 10'ar gram <br />
Maydanoz ¼ demet <br />
<br />
Paçaları yıkayın, çelik tencereye koyun ve üzerini örtecek kadar içme suyu ile kapayın. 5 dakika kaynatın, süzgeçten geçirin ve ayrı bir kaba alıp suyunu dökün. <br />
Başka bir çelik tencereye sirke, limon suyunun yarısını, havuç, soğan, sarımsak ve süzgeçten geçmiş paçaları yerleştirin. Üstünü 4 parmak geçene kadar içme suyu ekleyin ve 2 saat yavaş ateşte kaynatın. <br />
Pişmiş paçaların etlerini kemiklerinden ayırarak dağıtmadan kapta sıralayın ve üzerlerini kapatacak kadar kaynamış paça suyu ekleyin. <br />
Başka çelik tencereye bitkisel yağı dökün ve orta ısıda ateşte 2 dakika karıştırın. Aynı kaba paça suyunun geri kalanını, limon suyunun diğer yarısını ve tuzu ilave ederek koyulaşıncaya kadar çırpma teliyle karıştırın. <br />
Dilimlenmiş çavdar ekmeklerini kızartın. Tabağa, 2 çavdar dilimi üstüne 2 'şer adet paça yerleştirin ve koyulaşmış paça suyu karışımı ile üzerlerini örtün. <br />
Ekmekli paçanın üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve peynir eriyinceye kadar salamanderde tutun. <br />
Bu arada teflon tavada tereyağını eritin. İnce doğranmış 2 diş sarımsak, pul biber, karabiber ve iyice doğranmış maydanozu ekleyerek 2 dakika karıştırın. <br />
Salamanderde ısıtılmış paçaların üstüne yağlı karışımı dolaştırıp servis yapın.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-56236532789696153982011-01-24T04:35:00.001-08:002011-01-24T04:35:19.727-08:00KAYMAKLI DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>KAYMAKLI DONDURMA <br />
<br />
Tatlıcıbaşı, Hediye Fahriye Beteş Kültür Yayınları / Orjinal Baskı: Yeni Şark Kütüphanesi Yayınları, 1924 <br />
<br />
Kullanılacak Malzemeler <br />
1kg süt <br />
2,5gr dövülmüş salep <br />
4 yumurta sarısı <br />
1,5 su bardağı şeker <br />
Vanilya <br />
<br />
Hazırlanma Şekli <br />
Kaymaklı dondurma koyun sütünden imal edilirse gayet kıvamlı ve nefis olur. Diğer sütlerden de imal edilebilir ise de o kadar iyi olmaz. Ancak hangi süt olur ise olsun gayet halis ve su katılmamış olması labüddür. Bir kıyye(1.282gr dır bize uygulanması 1kg dır) süte 1 buçuk dirhem (yaklaşık 3.2 gr dır ve bizim için uygulaması 2,5 gr dır) dövülmüş salep konularak güzelce karıştırarak pişirilmeli, mükemmelen kaynayınca lüzümü kadar şeker ilave ederek yine bir taşım kaynatmalı. Bu sütü dondurma tenekesine doldurup kutuya koymalı ve etrafına kar veyahut ufak ufak kırılmış buzu, aralarına kaba tuz serperek sıkı sıkı dondurmalı ve teknenin üstündeki kulbundan tutup çevirmeye başlamalı. 10 dakika sonra tenekenin kapağını açıp ağzı bıçak gibi keskin ve sapı uzun bir demir kaşık ile tenekenin kenarlarına yapışmış ve donmuş olan sütü tenekenin ortasına devirmeli ve tekrar kapağı örtüp çevrilmeli, bu suretle birkaç defa kenarlarını çevirmeli, sonra çaplak tabir olunan ve ekseriya şimşir ağacından imal olunan tokmak ile bu donmuş sütü dövmeye başlamalı. Bir müddet sonra donmuş süt sakız gibi olur. Sonra yine kapağı kapanıp birkaç dakika çevrilir. Badehu tabaklara konularak tenavül buyurulur. Bu ameliyat esnasında kar veya buz eriyerek su haline geleceğinden kartonun altındaki deliği açıp suyu akıtmalı ve kutunun boşalan kısmını, yine arasına tuz serpmek suretiyle yeniden kar veya buzla doldurulur. Kaymaklı dondurma ne kadar güzel dovülür ise o kadar nefis olur. Bazıları kaymaklı dondurmaya vanilya ilave etmeyi severler. O halde bir kıyye süte, kaynar iken yarım dirhem vanilya ilave olunur. Eğer süt kaynadıktan sonra dört yumurtanın sarısını güzelce çalkalayıp buna karıştırılır ise dondurma krem renginde ve daha leziz olur.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-19900052294653860892011-01-24T04:34:00.006-08:002011-01-24T04:34:53.370-08:00BADEMLİ KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>BADEMLİ KALIP DONDURMASI <br />
<br />
350 gram tatlı ve 20 gram acı bademin kabuklarını soyunuz. Bir havanda bunların birbirine karışmasını sağlayacak derecede dövünüz. Bunları bir kiloya yakın süt içine boşaltarak karıştırınız. Sonra bir ince süzgeçten geçiriniz. 2 yaprak jelatini 230 gram şeker ve 800 gram suda eriterek karıştırarak ateşte kaynamaya terk ediniz. Bu kaynama sırasında karıştırınız. Sonra tencereyi ateşten indirerek ince elekten geçirerek süzünüz. Soğuduktan sonra süt ile hazırlanmış olan sübyeyi karıştırıp soğutup kalıba koyarak dondurunuz. Dondurduktan sonra tabağa çeviriniz. <br />
<br />
Not: Kalıbtan çıkarken sıcak suya sokup hemen çıkarıp, kalıbın her yanı azıcık ısıtılmazsa dondurma yapışır.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-48501488736650028572011-01-24T04:34:00.002-08:002011-01-24T04:34:27.044-08:00ÇİLEKLİ DÖVME DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ÇİLEKLİ DÖVME DONDURMA <br />
<br />
250 gram çileği püre yapınız. 1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ve çilek püresini ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 4 yumurta ateşe sürünüz. Karıştıra karıştıra yumurtayı yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-25036636486533154282011-01-24T04:34:00.000-08:002011-01-24T04:34:00.006-08:00ÇİLEKLİ VE VANİLYALI KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ÇİLEKLİ VE VANİLYALI KALIP DONDURMASI <br />
<br />
650 gram kadar halis sütü bir miktar vanilya ile kaynatınız. Başka bir tencerede 6 yumurta sarısı ile 150 gram toz şekeri birbirine karıştırıp üstüne de sütü dökerek iyice yediriniz. Bu iş yavaş yavaş olsun. Yedirirken karıştırmaya devam ediniz. Sonra süzünüz. Bunu, sıkılmış ve şeker karıştırılmış, ayrıca birkaç astardan da geçirilerek iyice süzülmüş çilek şerbetini ayrı ayrı dondurma kalıbında dondurunuz. Sonra bunu yarıyarıya bir dondurma kutusuna yerleştirip kenarlarından karın ya da buzun suyu sızmaması için kapağının etrafını tereyağı ile sıvayınız. Kutu buz içinde donduktan sonra sıcak suya dondurma kutusunu sokup hemen çıkarın, sonra da dondurmayı tabağa alıp erimesine bırakmadan yeyinız.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-27363484439871087732011-01-24T04:33:00.003-08:002011-01-24T04:33:35.283-08:00ELVANLI KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ELVANLI KALIP DONDURMASI <br />
<br />
225 gram tatlı ve 15 gram acı bademi iyice temizleyiniz. Bunu bir havanda macun haline gelinceye dek dövünüz. 1280 gram halis sütü ayrı bir kapta kaynatınız ve bu kaynamış sütü 225 gram şeker ve 12 adet yumurta sarısı ile karıştırarak ateşte özleninceye dek kaynatınız. Kaynatırken karıştırınız. Özlenince macun halinde dövülmüş bademi içine karıştırınız, elekten süzerek kalıba koyarak dondurunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-62095326876040113512011-01-24T04:33:00.001-08:002011-01-24T04:33:10.619-08:00KAYMAKLI DÖVME DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>KAYMAKLI DÖVME DONDURMA <br />
<br />
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 4 yumurta ateşe sürünüz. Karıştıra karıştıra yumurtayı yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-59329985880421676002011-01-24T04:32:00.003-08:002011-01-24T04:32:45.797-08:00KAHVELİ DÖVME DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>KAHVELİ DÖVME DONDURMA <br />
<br />
Yarım kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım kaynattıktan sonra kavrulmuş kahve ile kaynatılmış yarım kilo kahve suyu ilâve edip kaynatmalıdır. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 2 yumurta sarısını karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-36057966546047761592011-01-24T04:32:00.001-08:002011-01-24T04:32:21.146-08:00KAHVE İKSİRİNDEN KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>KAHVE İKSİRİNDEN KALIP DONDURMASI <br />
<br />
75 gram has tutkal ile 320 gram şekeri, 1 limon suyu ve çalkalanarak köpürmüş 3 yumurta akı ile 1600 gram su içinde kaynatınız. Bunları süzdükten sonra soğumaya terk ediniz. Daha sonra da 250 gram kahve iksiri ile karıştırıp kalıba koyunuz. Donması için bekleyiniz.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-78497971544866140492011-01-24T04:31:00.007-08:002011-01-24T04:31:55.061-08:00KARADUT DÖVME DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">KARADUT DÖVME DONDURMASI <br />
<br />
Karadutun tam anlamıyla olmuşlarını temiz bir kaba sıkınız. İçine yeteri kadar su ve bolca şeker katarak birkaç kez süzünüz. <br />
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Karadut suyunu ekleyiniz. 2 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. <br />
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-19031104262268442622011-01-24T04:31:00.005-08:002011-01-24T04:31:28.475-08:00ANTEPFISTIKLI KALIP DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"><strong>ANTEPFISTIKLI KALIP DONDURMA <br />
<br />
140 gram antepfıstığını bir havanda iyice dövünüz. 650 gram halis sütün başka bir kapta kaynatınız. Sonra bunu ayrı bir tencerede 140 gram şekerle karıştırılmış 6 yumurta sarısına karıştırarak iyice yediriniz. Sonra ateşe koyunuz. Özleninceye kadar kaynatınız. Bu sırada devamlı olarak karıştırınız. Sonradan üstüne dövülmüş fıstığı katınız. Eğer hoşunuza giderse buna yeşil şekerci boyası ile renk de verir ve elekten geçirirsiniz. Sonra kalıplarda ve kutularda dondurunuz.</strong></span> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-73480406073869361232011-01-24T04:31:00.001-08:002011-01-24T04:31:03.468-08:00KAVUN DÖVME DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">KAVUN DÖVME DONDURMASI <br />
<br />
Çok güzel kokulu ve sulu, yumuşak kavunu ezip ve süzüp şekerini de katarak kenara ayırınız. <br />
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Kavunu ekleyiniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. <br />
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-84985595000463202752011-01-24T04:30:00.005-08:002011-01-24T04:30:36.122-08:00KIZILCIK DÖVME DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">KIZILCIK DÖVME DONDURMASI <br />
<br />
Çok güzel kızılcıkları ezip süzüp şekerini de katarak kenara ayırınız. <br />
1,280 kilogram sütü 320 gram şeker ve 1,5 gram sahlep ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. Şekerlenmiş kızılcık suyunu ekleyiniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. <br />
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-30779721490705727202011-01-24T04:30:00.001-08:002011-01-24T04:30:10.060-08:00LİMON DONMASI<strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">LİMON DONMASI <br />
<br />
Bir limonata yapınız. Şekerini, 2 yumurta akı ile köpürünceye dek karıştırdıktan sonra dondurma kutusuna koyunuz dondurunuz.</span></strong>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-11728219757733254362011-01-24T04:29:00.003-08:002011-01-24T04:29:37.880-08:00PORTAKALLI KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">PORTAKALLI KALIP DONDURMASI <br />
<br />
Sekiz tane portakalın kabuğunu etine dek çok derin olarak soyunuz. Dilim dilim ayırıp çekirdeklerini çıkarınız. Otuz derece ve 580 gram miktarı kestirilmiş şeker şurubu ile birlikte bir kâseye koyunuz. Sonra altı portakalı ortalarından yanlamasına, yani limon keser gibi kesip suyunu sıkınız ve bu suyu da kâğıttan süzünüz. 2 jelatin yaprağı, 200 gram şeker ve 3 yumurtanın beyazını, birbirine iyice karışana dek, ateşe koyarak karıştırın, kaynadıktan sonra tencereyi ateşten indirin ve süzünüz. Şurup içinde olan portakalları çıkarıp süzünüz. Portakalların deri ve başka pürçüklerini çıkarıp hepsini karıştırdıktan sonra kalıba dökerek buz içinde soğutulmaya terk ediniz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-18245073393253527642011-01-24T04:29:00.001-08:002011-01-24T04:29:10.132-08:00LİMONLU KALIP DONDURMASI<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">LİMONLU KALIP DONDURMASI <br />
<br />
4 tane limonun kabuğunu etine dek çok derin olarak soyunuz. Dilim dilim ayırıp çekirdeklerini çıkarınız. Otuz derece ve 580 gram miktarı kestirilmiş şeker şurubu ile birlikte bir kâseye koyunuz. Sonra 3 limonu ortalarından yanlamasına kesip suyunu sıkınız ve bu suyu da kâğıttan süzünüz. 70 gram jelatin, 200 gram şeker ve 3 yumurtanın beyazını, birbirine iyice karışana dek, ateşe koyarak karıştırın, kaynadıktan sonra tencereyi ateşten indirin ve süzünüz. Şurup içinde olan limonları çıkarıp süzünüz. Limonların deri ve başka pürçüklerini çıkarıp hepsini karıştırdıktan sonra kalıba dökerek buz içinde soğutulmaya terk ediniz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-5338410023924773811.post-84095347796084619222011-01-24T04:28:00.003-08:002011-01-24T04:28:41.281-08:00ANTEPFISTIKLI DÖVME DONDURMA<blockquote class="postcontent restore"><strong><span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ANTEPFISTIKLI DÖVME DONDURMA <br />
<br />
İç dış kabukları ayıklanmış antepfıstığını ezip toz haline getiriniz. <br />
1,280 kilogram sütü 600 gram şeker, 1,5 gram sahlep ve toz antepfıstığı ile tencerede kaynatınız. Bir taşım sonra yarım kalem vanilya ilâve edip iki taşım sonra indiriniz. 4 yumurta çırpıp karıştıra karıştıra yedirerek bir taşım sonra indirip soğumaya bırakınız. <br />
Sonra süzerek dondurma kutusuna koyup ağzını kapayarak dibi musluklu tahta kutuya oturtup etrafını buz ve kaba tuz ile bastırınız. Teneke kutunun tepesinden tutup çevire çevire kutunun içi bir parmak kalınlığında donunca, donmuş olan sütleri kaşıkla ayırıp içeri doğru itiniz. Tekrar kapayıp bunu birkaç kez yapınız. Bir taraftan da dondurmayı döve döve, sakız gibi olunca tabaklara koyunuz.</span></strong> </blockquote>yemekhanehttp://www.blogger.com/profile/15302302957946367992noreply@blogger.com0