DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Aşçıbaşı, 1900 Osmanlı yemek kültürü

Arabistan’ın bir nevi bardaş eriği gibi mahsulat-ı tabiiyesinden olan bu eriği kurutup balçık hurması taklidinde konduruyorlar ki; işte bu eriğin şerbetine demirhindi şerbeti ve şurubuna da demirhindi şurubu diyorlar. En ziyade kesretle istimali hıfzıssıhhaca vuku bulmakta ve sadece şurubu kabız hükmünde tutulmaktadır. Sıcak havalarda serinletici ve kalbe bir küşayiş mideyi ferahlatmak hassasını câmidir. Miktar-ı kifaye bu erikten alınıp üzerine kaynar sıcak su ilave edilip karıştırıldıkta süzgeçten süzüp posasını atıp tülbentten geçirmeli ve şeker ilavesiyle bir kaç defa da savruldukta bardakla bittevzî içile; hoştur.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

150 gram demirhindi
1 kilo soğuk ve ılık su.
Şeker (arzuya göre)

Demirhindiyi suda eritmeli. Arzu edilen derece tat verecek miktarda şekerini ilâve edip temizce süzdükten sonra mükemmel bir şerbet elde edilir.

Not: Eski Sultanlardan Abdülâziz'in, diğer şerbetlerden ziyade demirhindiye rağbet etmesi, her halde, bu maddenin haiz olduğu yüksek hasadan ileri gelmektedir.